„Тъмни мисли / Светли петна”„Тъмни мисли / Светли петна”

фотография, обекти, видео инсталация

Симеон Стоилов, Лиляна Караджова, Ел Жотева

за проекта „Разбираш ли ме, разбирам те”, the fridge 

Отркиване 4 Юни 2015 от 19.00ч.
Дати 04.06 - 14.06.2015 г.
Час 18.00 - 20.30 ч.


Изложбата „Тъмни мисли / Светли петна” изследва опита за разбиране като неправомерна намеса в съзнанието извършена с добронамерени художествени средства. Може ли зад естетическите и концептуални качества авторът да скрие „визуална реторика” на образа, която да въведе зрителя в лабиринта на Минотавър?
Работата на Симеон Стоилов, Лиляна Караджова и Ел Жотева, излиза извън формата „един-срещу-един”, първоначално заложен в проекта „Разбираш ли ме, разбирам те” и търси диалог в по-сложното смесване на авторски подходи и художествени медии: фотография, обекти, видео инсталация.
Навлизайки в темата за „тъмното петно” като класическа психологическа категория за неинтегрирани образи, изразните средства използвани от авторите изследват теми и преживявания на границата на възможността за психологическо интегриране. Неосветените от мисълта образи, включват личните преживявания развити в автопортрети. Големите мрачни зони в първичния океан на подсъзнанието са показани в трансформирани биологични останки и в абстрактни обекти.
Усвояването на големите тъмни петна не е затворено в личния опит, а е път в историята на цели цивилизации. Тези зони са подмолно обсесивното, катастрофичното, космическото, дълбокото предисторично минало и непроницаемото бъдеще.

Проектът се финансира от Фонд за иновации в културата.


Е. thefridge@mail.bg
М. +359 878 658 803
А. бул.Мадрид 8, София, България, п.к.1303

Популярни публикации

Представена публикация

МУЛТИПОЛИС - ОБРАЗИТЕ НА ГРАДА +++ СЕЛЕКТИРАНИ УЧАСТНИЦИ +++