OPEN CALLРезултати от журирането на кандидатите в проект "МУЛТИПОЛИС - ОБРАЗИТЕ НА ГРАДА"
+++ СЕЛЕКТИРАНИ УЧАСТНИЦИ +++
Хуманитарни науки: Ева Мария Иво Иванова, Ивайло Динев, Ралица Стоянова, Ренета Бакалова
Визуални артисти: Вълко Чобанов, Мартин Пенев, Георги Шаров, Мария Цанева, Борислав Гинов
Артисти работещи в сферата на музиката: Йоана Робова, Ясен Георгиев, Петър Пармаков, Джорджия Николова
......................................................................................
Жури: д-р Димитър Божков, Леа Вайсова, д-р Илия Граматиков, Лъчезар Бояджиев, д-р Красимир Терзиев, Павел Найденов, Ивана Ненчева и Наталия Тодорова
Благодарим на всички подали кандидатури за участие!
Проектът се осъществява с финасовата подкрепа на
Столична община Програма „Култура”
В партньорство с „Културен център” СУ “Св. Климент Охридски

ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЕКТ

„МУЛТИПОЛИС – ОБРАЗИТЕ НА ГРАДА“

КРАЕН СРОК: 3 МАЙ 2016

Проектът „Мултиполис - образите на града” представлява мултидисциплинарен форум за изследване на различните образи на града. Екип от специалисти в различни хуманитарни и творчески области с опит върху градските изследвания ще имат задачата да предадат техните опит и знания и да разработят заедно със селектираните участници теми, свързани с града от историята на изкуството и архитектурата, философията и социологията на града и историята на съвременната музика. Предмет на вглеждане ще бъдат визуалните, акустичните и социалните образи, които срещаме в определени райони на София. Целта на проекта е чрез провеждане на градски изследвания и семинари, с теоретично-практическа насоченост да се създаде калейдоскопичен образ на града и мултижанров художествен продукт, чиито процеси и резултати да бъдат организирани в публични дискусии изложба и архив.

Кой може да участва

Хуманитаристи
Визуални артисти
Артисти работещи в сферата на музиката

Всички кандидати трябва да бъдат на възраст до 35 години.

В какво се състои участието в проекта

След отворената покана ще бъдат избрани четирима визуални артисти, четирима хуманитаристи и четирима артисти музиканти на възраст до 35 години, които ще имат възможност да се включат в семинар, след който се разпределят на два екипа. Във всяка група ще има по двама представители на трите дисциплини, върху които се фокусира проектът – визуални изкуства, хуманитарни науки и музика. Всяка група ще работи с ментори за създаването на мултижанров проект, който да включва съответно визуална, акустична и текстова част.

Тематичен фокус

„Градът и неговите образи на желанието“,
„Улиците и тяхното въображаемо”

Участниците в проекта ще получат финансова, организационна и логистична подкрепа за реализацията на проектите (продукционни разходи, осигуряване на пространства).  Двата артистични проекта и резултатите от обмена между участниците и менторите ще бъдат поместени в печатни и он-лайн публикации и организирани в заключителна изложба.
Поради формата и спецификата на проекта е необходимо участниците физически да присъстват на всички семинари и срещи, градски изследвания на терен, публични дискусии и изложба.
След като бъдат избрани участниците поемат ангажимент за присъствие и активно участие в реализацията на проекта.

График и дейности

13, 14, 15 май – семинар
май и юни – работни срещи между участниците
10 юни – публично представяне на междинните резултати от проекта
юли-септември – време за разработване и реализация на проектите, периодични срещи между групите и менторите
октомври – представяне на проекта в изложба

В процеса на работа по проектите от май до септември периодично ще се организират общи срещи на двете групи и менторите им за обмяна на идеи.

Лектори и ментори

д-р Димитър Божков, философ и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”
Леа Вайсова, социолог, асистент в СУ “Св. Климент Охридски”
д-р Илия Граматиков, музиковед, преподавател  в МА “Панчо Владигеров”
Лъчезар Бояджиев, визуален артист, теоретик и куратор
д-р Красимир Терзиев, визуален артист, преподавател в НХА
Павел Найденов, музикален артист, магистър арт мениджмънт АМТИИ, гр. Пловдив
Селекция
Ще бъдат избрани по четирима участници от всяка категория – визуални изкуства, хуманитарни науки и музика. Участниците ще бъдат избрани от организаторите и менторите въз основа на техните кандидатури, мотивация и с оглед на това да се създадат екипи с разнородни специалности, опит и интереси.


Кандидатстване

Кандидатите трябва да изпратят следните документи на адрес: thefridge@mail.bg
-   - Биография
-   - Портфолио, авторски текстове, композиции, изпълнения и др.
-   - Контакти за връзка

Краен срок: 3 МАЙ 2016 г.

Организатори
The fridge / Сдружение “Хладилника” е създаден през 2009 г.
Целта му е да популяризира и развива съвременната художествена сцена в България.
The fridge се ангажира с организиране на дебютни изяви на млади артисти, на местни и гостуващи проекти, резидентни. Организацията действа в посока образование и изследване и разпространяване на нови методи и техники от различни области на съвременното изкуства и теория.
За повече информация:
w: the--fridge.blogspot.com
t: 08765 88 03; 0878 93 00 97

Проектът се осъществява с финасовата подкрепа  на
Столична община Програма „Култура”

В партньорство с „Културен център” СУ “Св. Климент Охридски” „Разбираш ли ме? Разбирам те”
ОТВОРЕНА ПОКАНА 15.02.2015Отворена покана за участие в проект „Разбираш ли ме? Разбирам те” на независимото пространство the fridge

Независимото пространство за изкуство the fridge обявява отворена покана за участие в изложба по проекта „Разбираш ли ме? Разбирам те.“ Проектът има за цел да подпомогне диалога и обмяната на опит в сферата на съвременното изкуство, но не като утвърждава класическия модел „По-младите трябва да се учат от по-старите“, а като предоставя възможност на млади автори да работят заедно и да се учат от близки до своята възраст колеги, които имат вече определен опит в сферата на съвременното изкуство зад гърба си.

За какво кандидатствате
Съвместна изложба с колега – утвърден автор, но не преподавател, нито гуру, някой, който е на крачка пред вас, но не и на цял километър. Някой, с когото ще можете да споделяте творчески мисли, идеи и тръпки. Някой, с когото можете да се посъветвате, без да трябва да приемате безусловно неговото мнение. Някой, който просто и открито ще ви разкаже за професията художник. Ще бъдат избрани трима от вас, които да разработят изложба в the fridge с един от тримата автори.

Сред приятелите и досега представени автори в the fridge екипът на независимото пространство избра за участници в проекта Светозара Александрова, Ясен Згуровски и Симеон Стоилов. Те са готови да работят с вас!

Проектът покрива производствените разходи по изложбите и популяризация. Продължителността на всяка една от изложбите е 14 дни в периода март-юни 2015г., като преди това младите художници ще имат периодични срещи със своите партньори по проекта и достъп до пространството до извеждане и осъществяване на концепциите за изложби.

Как
Портфолиа с реализирани произведения, незавършени или незапочнати проекти, стейтмънти и пр. се изпращат до 15 февруари 2015 г. в PDF формат /текст, снимки, илюстрации до три страници или кратко видео на адрес thefridge@mail.bg. По желание можете да заявите с кого от тримата ментори/партньори бихте искали да работите.

Кой може да кандидаства
Могат да кандидатстват художници до 30 г. с интерес към съвременно изкуство, независимо от изразните средства и техники на работа.

С кого ще работите
Светозара Александрова е родена в Стара Загора през 1980 г. Завършва с магистърска степен по живопис в Художествената академия в София. Тя живее в България и Германия. Тя е носител на няколко награди включително "Признание" Red Carpet за младо изкуство Австрия (2014 г.), както и Art.Award Германия (2009 г.) и Наградата Гауденц за млади български художнци (2007).
От 2000 г. художничката е участвала в многобройни групови и самостоятелни изложби в Австрия, Унгария, България, Дания, Турция, Сърбия, Швейцария, Холандия, Германия, САЩ и др.
www.zara-alexandrova.com

Ясен Згуровски е роден през 1974 г. в Русия, завършва анимационна режисура в НБУ, преди това математика и чертане в Строителния техникум със специалност геодезия, фотограметрия и картография. Така Згуровски развива усета си за баланс и композиция и се увлича по приложната графика. Към анимацията посяга, защото му харесват преподавателите, които наблягат на рисуването плюс драматургията и сценографията. След това започва съзнателния си път на мултиартист, който се занимава с видео, музика, инсталация, пърформънси, рисуване и дизайн. Засега.
Има 7 самостоятелни изложби, както и редица участия в съвместни художествени проекти у нас и в чужбина, като “Out Is In” Red Bull Space, NYC, “Ars Homo Erotica”, National Museum, Warsaw, “Eurasia Art Express Project”, MBC, Daejon, South Korea, „My name is Artist”, Art center Hugo Voeten, Belgium, 10x5x3”, СБХ, “Changes Choices Chances”, НДК, “Idea for Home/ Love”, Райко Алексиев, “Masters Remastered”, Гьоте Институт, “Queer forum”, САМСИ и др.
Прави илюстрации на проектен принцип за водещи издания като – Free Medium (Australia), The Sound of Drowning (UK), reFRESH magazine (UK), Daydream (UK), Tattoo Dimension (Italy), Pop Psychedelic (Singapore), Kitchy Koo! (Canada), Museum of Wonders (Italy), Queer Trash (USA), FAME Cards, сп. Еднo, Капитал Light, Интро и много други.
http://yasenz.tumblr.com/

Симеон Стоилов е роден 1971 в Ямбол, завършва Живопис в НХА през 1996.
Има над 15 самостоятелни изяви и десетки участия в национални и международни изложби.
Носител е на много награди по-важните между които са:
1995 – Награда за високи Академични постижения на фондация “Сорос”
2002 – 1-ва награда в конкурса за млади художници и критици на фондация “Св.св. Кирил и Методий”
2008 – Награда за съвременно изкуство “М-тел”
Симеон Стоилов работи в сферата на пространствените произведения свързани с архитектурата, инсталацията, фотографията, скулптурата и живописта. Съавтор е в различни архитектурни проекти между който:
“Палеонтологичен музей” в с. Дорково, и единият от номинираните проекти за реконструкция на сградата на СБХ на ул. Шипка 6.
В момента Симеон Стоилов е докторант към специалност “Стенопис” в НХА, с тема “Съвременни форми на изкуство в пространството от XXв до днес”
Работи в Симеон Стоилов Студио, в Долни Богров – София.


Крайният подбор ще бъде направен от Ивана Ненчева и Наталия Тодорова и Даниела Радева. Крайното решение за избраните трима млади автори е на Светозара Александрова, Ясен Згуровски и Симеон Стоилов.


Проектът се финансира от Фонд за иновации в културата.
http://fond.sofia-da.eu
***

За контакт:
the fridge
бул. „Мадрид“ 8, София
+359 878 658 803
thefridge@mail.bg


Популярни публикации

Представена публикация

МУЛТИПОЛИС - ОБРАЗИТЕ НА ГРАДА +++ СЕЛЕКТИРАНИ УЧАСТНИЦИ +++