Silent film at The fridge - DS 1


28.01.2015 
20:00h



Нямото кино никога не е било демоде. В него е концентриран изключителен интензитет от завидна актьорска игра, прецизна работа с камера и добре осъществен монтаж. Кинокритиците ни напомнят за първообраза на киното – немият филм и за неговата добавена стойност и днес.

С годините музиката е придобила функцията на неизменна част от филмовото изкуство – филмовата музика се превръща в търсено творческо поле за множество композитори. В първите десетилетия на ХХ век, преди да са налице системите за синхронно възпроизвеждане на звук и картина, киното е било озвучавано от музика изпълнявана на живо. Това е било препитанието на много музиканти. Най-често музиката е била изпълнявана на пиано, но понякога и в малки ансамбли.

На 28.01. от 20:00h ви каним на първата от поредица вечери в the frige, посветени на нямото кино, като верни на киноматографската традиция - музиката към филмите ще бъде изпълнявана на живо пред публиката.

Първият филм, който ще представим е от 1925, една от най-успешните години за „Universal Pictures”, особено що се отнася до хорър филмите които те продуцират. “The Phantom of the Opera” - експресионистиния шедьовър на Рупърт Джулиан, с участието на Лон Чейни в можеби най-забележимата си роля. Този филм ще даде нов тласък в историята на киното от 30-те години – десетилетието на филмите с чудовища, например Dracula, Frankenstein, The Mummy и много други.

Светослав Миланов – още като ученик, той прави първите си стъпки в света на клавирната музика. Благодарение на педагозите Кина Окойлийска и Ина Александрова, младият пианист развива музикалния си талант и скоро взима решението да посвети живота си на музиката и изпълнителското изкуство. След завършването на средното си образование, той следва в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/, гр.Пловдив. Там той е възпитаван под зоркия поглед на покойния проф. Георги Петров, един от колусите на клавирната ни история ХХ век. Слави Миланов е лауреат на множество престижни национални и международни конкурси. Днес той е пианист на свободна практика.

Светослав Миланов ще ни преведе през мистериозната история на един луд композитор, който извършва дори убийство в стремежа си да направи жената, която обича – звезда. „Фантомът от операта“, Слави Миланов, 


Frige the Frige, 28.01. / 20:00 / Вход: 5лв

Популярни публикации

Представена публикация

МУЛТИПОЛИС - ОБРАЗИТЕ НА ГРАДА +++ СЕЛЕКТИРАНИ УЧАСТНИЦИ +++