„Потоп в Мизия“ реж. Васил Жечев, по идея на Цветан Цветанов



7:00pm - 11:00pm

The fridge & Xаспел - бул. Мадрид 8

Един филм със заглавие „Потоп в Мизия“, разказващ за природно, a и не само природно, бедствие в забравен край на страната...

реж. Васил Жечев, по идея на Цветан Цветанов,
Представен от binar.bg

Разказ, за един катаклизъм, който се превръща в катализатор на проблемите, дремещи в „забравените” градчета и селца в Северозапада. Проблеми в отношението на властта към хората и на "метрополията" към "провинцията". Проблеми, които в създавалата се среда на порочна йерархия на човешкото достойнство, произвеждат реакции във всички посоки, и често връщат обратно назад топката на общественото пренебрежение.

Проблеми и на държавния апарат, който насочва фокуса на вниманието си основно към "центъра", отказвайки да възстано...ви правото си да е функция на общия ни граждански интерес.

Буквално преди броени седмици България преживя поредния воден катаклизъм. Наводнение прекъсна пътя на магистралата Бургас-Созопол за близо денонощие, и отне живота на 37 годишна жена от с. Росен. Медийното пространство бе изпълнено освен с тревожни коментари и с усещането за безпомощност. Безпомощност, не просто инспирирана от мащаба на природните сили, а от сблъсъка с неизвестното. Неизвестно, което отказва да повдигне завесата на собствената си причинност и да ни осветли: „Защо? Кой е виновен? Може ли само от дъжда да стане всичко това?”

Случилото се в Бургаски окръг не е единствено, то се повтори в някакъв ужасяващ рецидив през изминалата година на няколко места в цялата страна: Варна с кв. „Аспарухово“, Добрич, Велико Търново, Ловеч, Габровско, Борковица, Хасково, Пловдив, няколко села в Родопите и Врачанска област. Ние избрахме да открехнем вратата на една история именно в дунавския град Мизия, може би единственият пример в най-новата ни история за тотално унищожен град.
В The fridge & Xаспел ще бъде оставена кутия за дарения за престоящите коледно-новогодишни празници за жителите на Мизия, за които положението още дълги месеци, че и години, просто няма как да бъде празнично.

Популярни публикации

Представена публикация

МУЛТИПОЛИС - ОБРАЗИТЕ НА ГРАДА +++ СЕЛЕКТИРАНИ УЧАСТНИЦИ +++